12/01/2017
Elk afscheid is de geboorte van een herinnering
“Elk afscheid is de geboorte van een herinnering”
Deze quote is van S. Dali. Van de week keek ik naar het prachtige programma ´Kijken in de Ziel´ en werd geïnspireerd, geraakt en gemotiveerd om te schrijven rouwverwerking, mijn specialisatie. Wat is dat nu eigenlijk en hoe kun je rouw het beste behandelen? Vandaag neem ik je graag in vogelvlucht mee in mijn kennis, ervaring en behandeling als psychodynamisch coach en therapeut.
Wat levert rouwverwerking jou nou op?
-Aandacht voor de rouw (en emoties)
-(innerlijke) Rust
-Acceptatie
-Evenwicht en het leren omgaan van de verschillende emoties die horen bij rouw / een verlies
-Met een goed gevoel investeren in je leven (toekomst)
Judith Viorst schrijft: “een verlies is een gegeven in ons leven dat veel meer bestrijkt. We verliezen niet alleen door de dood, maar ook door te verlaten en verlaten te worden, door te veranderen en los te laten en door te gaan”.”Verliezen horen bij het leven, ze zijn universeel, onvermijdelijk en onverbiddelijk. Ze zijn noodzakelijk, omdat we ons door te verliezen, te verlaten, leren om los te laten. Op elke leeftijd zijn verliezen moeilijk en pijnlijk. Ervaringen en reacties in verlies zijn bepalend in je leven en kunnen het begin zijn van wijsheid en hoopgevende verandering”.
Dit heeft mij doen inzien dat rouwen een veel ruimer begrip heeft. Mensen komen in mijn praktijk omdat ze hulp nodig hebben bij het rouwen om bijvoorbeeld het verlies van hun baan, bij een relatiebreuk of wanneer een dierbare is overleden.
“Bij verlies hoort ook rouwen, het proces dat begint als iemand iets of iemand anders verliest. Iedereen die te maken heeft met rouw ervaart dat op zijn eigen manier en gaat er op zijn eigen manier mee om. Er is geen goede of foute manier om rouw te verwerken”.
De Amerikaanse psychiater W. Worden heeft onderzoek gedaan naar rouwen. Hij onderkent vier rouwtaken die een rouwende moet uitvoeren. Uit zijn onderzoek (1992) is gebleken dat aandacht voor het erkennen van verlies en het uitvoeren van de daarbij horende “rouwtaken” essentieel zijn in het verwerkingsproces. Mijn inziens, het verlies hoort bij het proces en mag er helemaal zijn.
In een traject met mij richt ik mij ook op de rouwtaken van Worden. Hierin neem ik je mee door eerst het verlies te aanvaarden, zodat je vervolgens door de pijn kunt gaan om deze te verwerken. Daarna kijk ik met jou hoe jij jouw leven weer kan oppakken zonder bijvoorbeeld je baan, je partner of je dierbare die is overleden. Wat heb jij hiervoor nodig? Tenslotte help ik jou om de draad weer op te pakken en het verlies een plek te geven. We doen dit samen door gesprekken te voeren, ik zal indien nodig nog aanvullende technieken, hulpmiddelen en eventueel rituelen inzetten. Zo kan het helend werken om herinneringen op te halen, samen foto´s te bekijken of een brief te schrijven.
Durf jij los te laten en van je afscheid een mooie herinnering te maken? Je bent welkom bij mij!
PS, deze winterse foto is gemaakt tijdens een van mijn wandelingen en hier wilde ik je niet van onthouden. Hoe koud het ook is, hoe lang de weg ook te gaan is, heb vertrouwen, er is altijd licht, zicht en hoop. Zie de weerspiegeling van de bomen in het water en het eindeloze vergezicht, mooi he?